Denna historia är alldeles sann.....

Der "Zwitter"

Hösten –96 passerade jag bakom Marin och Sjöservice på Risängen. Det växer ganska mycket vass just där, men jag skymtade för ett ögonblick det bulliga taket på Folka. Nyfiken som man är, svängde jag runt kvarteret och parkerade. Mycket riktigt, en svart ’Split’, utan skärmar men i övrigt i ett förvånansvärt gott skick. Bakom bilen, gömd i det höga gräset, stod vad jag gissade var originalbottenplattan. Någon hade delat på kaross och bottenplatta och monterat den på en senare bottenplatta med Porsche 356-fälgar. Jag återvände några dagar senare och knäppte några kort, som jag sedan (mest på skoj) skickade in till tidningen ’VolksWorld’

 

Till min stora förvåning publicerades bilderna i maj –97, och tidningen identifierade den som antingen en sen –52:a, eller som en –53:a, en s.k. ’Zwitter’. Bilen stod kvar, till synes övergiven, och reg.numret ledde inte någon vart, numret fanns inte längre i bilregistret. Hösten –98 tog jag lite fler bilder med en digitalkamera, tänkte lägga upp bilderna på min hemsida, men av olika anledningar blev det inte gjort.

I slutet av januari –99 ringer plötsligt en trevlig västgöte vid namn Per Mattsson och undrar om jag har någon Zwitter kvar. "Huh?" svarar jag, och fattar först ingenting. Det visar sig att en bekant till Per har köpt tidningen under en resa till Tyskland och via nummerbyrån har Per spårat mig. Per har redan en ’Zwitter’ därhemma, men är i behov av vissa delar. Jag skickar (via Email) de bilder jag senast har tagit och ger Per numret till Marin och Sjöservice för att om möjligt spåra ägaren.

Några dagar senare hör Per av sig igen, han har fått tag på ägaren, och det visar sig att bilen tydligen har stått så där i närmare tio(!) år.

Ett försök att sälja den i somras hade inte lyckats och efter lite förhandlande får Per överta den för måttliga 2.500:-

Han hämtar den redan samma helg, men får inte med sig bottenplattan, utan planerar att hämta den vid en senare tillfälle. På något sätt får dock Tommy Karlsson kontakt med Per ang. delar till en Ghia, och erbjuder sig att ta med bottenplattan till Per. Så numera återfinns både kaross och bottenplatta i Boråstrakten.

Ni som har tillgång till Internet kan beskåda Pers ’Zwitter’ på: http://w1.332.telia.com/~u33208660/index.htm
Min egen hemsida (som tyvärr inte är riktigt klar än…) hittar ni på: http://come.to/jonix
Jag ska ladda upp bilderna på ’Der Zwitter’ där, och i färg dessutom! -Stefan Frick

 

Tack Stefan för berättelsen, utan din hjälp hade det blivit svårt, dyrt och tidsödande att få min Zwitter mer komplett.

Tilläggas bör också att: Att det utlovade blocket ej var från -53 utan från April -49.

Så än ser man inte slutet på denna historia..............